Assalamualaikum semua.
Apa khabar? Ada yang rindu ke? Hehe perasan retis giteww.
Hmm panas-panas ni best juga makan benda sejuk kan. Jom Ijah kongsi resepi puding kastard. Boleh masak untuk makan satu keluarga tau.
Resepi ni Ijah dapat daripada kawan semasa belajar di universiti dulu. Kami sempat main masak-masak untuk jamuan perpisahan sebelum rasminya membawa haluan masing-masing selepas konvokesyen. Kenangan manis jugalah. Jom follow Ijah rapat-rapat ye ;)
Cara buat puding kastard:
1. Campur 1 gelas tepung kastard + 5 1/2 gelas air + 2 puith telur + 1 tin susu pekat dan kacau sehingga sebati **sukatan guna gelas/cawan yang sama
2. Panaskan atas api sederhana dan kacau sampai warna berubah berkilat keemasan, maksimum 1 jam.
** sentiasa kacau supaya bahagian dasar tidak berketul.
3. Tuang dan sejukkan dalam bekas.
4. Dah sejuk adunan, barulah disimpan di dalam peti sejuk.
2. Panaskan atas api sederhana dan kacau sampai warna berubah berkilat keemasan, maksimum 1 jam.
** sentiasa kacau supaya bahagian dasar tidak berketul.
3. Tuang dan sejukkan dalam bekas.
4. Dah sejuk adunan, barulah disimpan di dalam peti sejuk.
Cara buat kuah koktail:
1. Campur 2 tin susu cair + 2 tin air + 2 kuning telur + sedikit garam dan kacau sehingga sebati **sukatan guna tin yang sama
2. Panaskan atas api kecil sehingga gelegak dan hilang bau hanyir telur
3. Sejukkan kuah terlebih dahulu, barulah simpan di dalam peti sejuk
Cara menghidang:
1. Potong puding kastard dalam bentuk kiub kecil dan masukkan dalam mangkuk koktail.
2. Masukkan juga nata de coco dan buah-buahan tin seperti laici, longan, nenas.
3. Tuang kuah koktail dan sedialah untuk dijamu.
1. Campur 2 tin susu cair + 2 tin air + 2 kuning telur + sedikit garam dan kacau sehingga sebati **sukatan guna tin yang sama
2. Panaskan atas api kecil sehingga gelegak dan hilang bau hanyir telur
3. Sejukkan kuah terlebih dahulu, barulah simpan di dalam peti sejuk
Cara menghidang:
1. Potong puding kastard dalam bentuk kiub kecil dan masukkan dalam mangkuk koktail.
2. Masukkan juga nata de coco dan buah-buahan tin seperti laici, longan, nenas.
3. Tuang kuah koktail dan sedialah untuk dijamu.
Taraa! Ni hasilnya :)
Siap 2 periuk puding kastard untuk potluck gathering keluarga, hehe
Nak lagi meriah boleh tambah macam-macam topping lagi seperti jeli, kacang merah, kacang dan sebagainya. Tapi jangan lupa tambah sukatan kuah, kang terlebih isi pula dari kuah. Hehe. Selamat mencuba ye ;)
skhadijah_omar
Comments
Post a Comment