Puding gula hangus atau puding karamel merupakan antara pencuci mulut kegemaran Ijah. Senang dibuat dan sedap dimakan! Bahan yang diperlukan pun sedikit sahaja. Ini resepi yg Ijah belajar sejak zaman sekolah lagi. Jom tengok.
Resepi Puding Gula Hangus
Bahan-bahan:
5 biji telur gred B
1 tin susu krimer/susu cair
Gula
Esen vanilla
Cara-cara:
1. Pukul telur dan 5 sudu besar gula sampai sebati.
2. Masukkan 1 tin susu krimer/susu cair dan 1 sudu kecil esen vanilla ke dalam adunan. Pukul hingga sebati buat beberapa minit.
3. Cairkan 5 sudu besar gula dalam loyang sehingga coklat kekuningan (boleh kurangkan gula jika tak suka manis).
4. Tuang adunan tadi ke atas gula yg telah cair.
5. Kukus dalam 30-40 minit (bergantung pada jenis pengukus yg digunakan).
Puding gula hangus ni lagi sedap bila dihidang sejuk tau. Dah siap kukus tu, bolehlah simpan sekejap dalam peti ais. Selamat mencuba ;)
Comments
Post a Comment